Ze školního časopisu ZŠ Zdeňka Škarvady v Ostravě

titulní strana školního časopisu

Čistý výlet

Od paní učitelky jsem se dozvěděl o facebookové skupině jménem Čistý výlet (mj. mají i webové stránky – cistyvylet.cz). Myslím, že jejich myšlenka je skvělá. Jde o jednoduchou věc – když byste někdy šli na výlet, tak místo toho, abyste odhazovali odpadky, tak si s sebou vezměte sáček a něco málo posbírejte. Pokud byste se chtěli potom pochlubit, kolik jste toho posbírali, a jak jste pomohli životnímu prostředí, můžete poslat fotku právě do Facebookové skupiny Čistý výlet. Já jsem s panem Jakubem Hlostou (zakladatelem skupiny) udělal krátký rozhovor:

Co vás vedlo k založení facebookové skupiny Čistý výlet?

Založení skupiny proběhlo asi takto:
Po náročném pracovním týdnu jsme jeli se ženou a dětmi k rodičům na chatu na Ostravici. Bylo sobotní ráno, přicházel den plný slunce s teplotami okolo 35 stupňů a já si plánoval vyčistit hlavu výšlapem na mou oblíbenou horu Smrk. Zbytek rodiny mé turistické potřeby neopětoval a šli raději někam k vodě. A tak jsem sám vyrazil s batůžkem na očistný výstup. Nahoru jsem vypotil všechny starosti a vyčistil hlavu. Ve veselé náladě jsem sestupoval zpět k chatě a tu se přede mnou ocitl na zemi poházený nepořádek. V duchu jsem si zanadával a chystal jsem se ho překročit, ale došlo mi, že takto budu nadávat i příště a že to nic neřeší… Sehnul jsem se a pak ještě několikrát, až jsem naplnil všechny volné prostory batohu. To první ohnutí zad způsobilo mentální proměnu ekologa teoretika na ekologa s praktika. Odcházet od uklizeného nepořádku v lese je tak očistné…

Cestou k chatě jsem si promyslel, že je to sdělitelné i ostatním lidem prostřednictvím Facebooku. A ono se to začalo sdílet a začali se s nadšením připojovat další lidé. To, že nejsou sami ve sbírání nepořádku jim dalo novou sílu. Existuje spousta podobných organizací či skupin (Clean Up the World, Greenpeace, Ukliďme česko, Čisté Beskydy, Wastebusters, Zelená hliadka…), každá má jiný dosah, aktivitu, příznivce. Myšlenkou čistého výletu je neorganizovaný, příležitostný sběr nepořádku tak, aby výlet zůstal výletem. Nikdo nic nemusí organizovat, dá se to praktikovat celoročně, kýmkoli a kdekoli.

V jakém roce jste skupinu založil?

Skupinu jsem na Facebooku založil v neděli 28. července 2013. Den po prvním Čistém výletu 🙂

Kolik má skupina k dnešnímu dni aktivních členů?

K dnešnímu dni (3.6.2018) je ve Facebookové skupině Čistý výlet 1771 členů. Opravdu aktivních je tak okolo 30, ostatní příležitostně něco olajkují, či přesdílí, někteří jen tiše pozorují. Jsem vděčný za každého člena. Časem se mi několikrát potvrdilo, že tato prostá myšlenka ovlivňuje i ty „spící“ členy.

Jak se stát čistovýletníkem?

Návod je jednoduchý, správný čistovýletník dodržuje základní dvě pravidla Čistého výletu:

  1. NEZAHODÍŠ
    Veškerý odpad, který sám vyprodukuji vyhodím tam, kam patří – do koše, či kontejneru.
  2. SEBEREŠ
    cizí odpad který cestou najdeš tak, aby tam už nikdy nehyzdil. Nemusíš sebrat veškerý odpad, často to ani není v lidských silách a taky jde o to, aby se z výletu nestala sběrová brigáda.

Ještě přidávám jedno nepovinné, ale užitečné pravidlo:

  • NASDÍLÍŠ
    a tím ukážeš okolí, že ti příroda není lhostejná a že jsi schopen a ochoten s tím něco udělat.

Děkuji panu Hlostovi za rozhovor. Pokud se i vy chcete stát
čistovýletníkem, nezapomeňte se připojit ke facebookové skupině Čistý
výlet a nebo navštívit cistyvylet.cz!